header

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amma i västvärlden

Amma med Amritesh från Finland

En västerlänning frågade Amma, “Vad känner du inför att vara här i väst, Amma, i jämförelse med att vara i Indien? Det måste väl vara stor skillnad?”

Amma svarade: ”Upplevelsen av mångfald och åtskillnad skapas genom sinne och kropp. Amma känner inte att det finns någon sådan åtskillnad. En blomma består av många blomblad, men är ändå en och samma blomma. Likväl som människans kropp består av många delar men är ändå en och samma kropp. På samma vis består världen av många olika länder, kulturer, språk, raser och folk—men för Amma finns bara en enda värld."

Som svar på en inbjudan av några västerländska hängivna, åkte Amma för första gången till USA och Europa år 1987. Eftersom inte många människor utanför Indien hade hört talas om henne på den tiden, hölls hennes darshan program i privata hem. Dit kom bara ett dussintal eller högst ett par hundra personer. Gradvis har hon blivit mer och mer känd och idag kommer tusentals människor för att se och möta henne var hon än är.

Amma reser genom Europa varje höst och håller darshan program i många olika länder. Hon besöker USA under somrarna och även andra delar av världen under årets lopp. Ett ashram etablerades i San Ramon, Kalifornien år 1989 för Ammas västerländska barn. Det fanns en längtan hos dem efter ett center där de kunde fördjupa sig i hennes lära och dedicera sig till hennes hjälpverksamhet. Sedan dess har flera ashram och center etablerats i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Australien, Japan, Singapore, Malaysia, Mauritius, Reunion och Kenya.

Under en typisk dag när Amma är ute och reser, leder hon en kort morgonmeditation och ger därefter darshan till sent på eftermiddagen. Darshan innebär att Amma på sitt helt unika sätt ger en kärleksfull kram till varje person som kommer till henne. I internationell media kallas hon ofta för det kramande helgonet. På kvällen återvänder hon och ger satsang [håller ett inspirerande tal], vilket efterföljs av bhajans [indiska lovsånger]. Efter bhajans börjar Amma att ge darshan till alla som är närvarande. Hon lämnar inte hallen förrän hon har tagit emot varenda människa. Programmen håller vanligtvis på hela nätterna igenom och slutar inte förrän framåt morgontimmarna. Den känslan av frid, kärlek och glädje man upplever i Ammas närvaro är obeskrivlig.